Zelené potraviny IV. – řasy - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 3

Zelené potraviny IV. – řasy

9.2.2012 15:58

Lidská populace se rozrůstá a svět čelí potravinové krizi. Značnou naději na vyřešení těchto problémů mnozí vkládají do zdroje potravy, který se ve velké části světa využívá jen minimálně: řasy. Jejich kalorická hodnota je sice mizivá, zato jsou doslova nabity vitamíny, minerály, komplexními proteiny, enzymy, chlorofylem a dalšími živinami, bez nichž se lidské tělo neobejde.
Zvláště nadějnými zdroji nutrientů jsou zejména dvě jednobuněčné sladkovodní řasy - spirulina a chlorela. Jde o velmi staré organismy, jedny z vůbec nejstarších na Zemi. Jsou velmi primitivní a jednoduché, právě v tom ale spočívá jejich síla – neplýtvají energií a veškerou svou buněčnou aktivitu zaměřují na jediný cíl – produkci živin. Díky tomu jde o snad nejkoncentrovanější zdroj živin ve známém vesmíru.


Spirulina

Pravděpodobně první zmínky o ní pocházejí z říše Aztéků v dnešním Mexiku. Když byla tato říše dobita španělskými vojáky, tito se velmi divili místnímu jídelníčku. Kromě kukuřice, fazolí, dýní a dalších „obyčejných“ potravin konzumovali tamní obyvatelé ve velkém zvláštní zelenou pěnu, kterou pěstovali v plovoucích zahradách na jezeře Texcoco.
Důvodem pro to byl fakt, že aztécká populace byla poměrně rozsáhlá, živila se však převážně rostlinnou stravou – domácí zvířata jako hovězí dobytek, ovce či koně, zde byla velmi vzácná. Někteří antropologové proto míní, že právě spirulina mohla být hlavním zdrojem koncentrovaných proteinů a vitamínů skupiny B.
Stejně tak činili pravděpodobně i Mayové na poloostrově Yucatan. Obývali džungli s chudou půdou, která nebyla vhodná pro intenzivní zemědělství a složitě by dokázala uživit dvoumilionový národ.
Znovuobjevena byla Spirulina v minulém století, tentokrát však v Africe. Při expedici v roce 1964 bylo zjištěno, že místní lidé sbírají z jezera zvláštní zelenou pěnu. Tu pak sušili a tvarovali do jakýchsi koláčů, které byly na místním trhu potravinovým hitem. Byla zjištěna vysoká výživová hodnota této řasy a započalo její velké zkoumání a propagování jako kvalitního zdroje živin.
Dnes spirulinu doporučují jako vynikající a bezpečný zdroj živin pro děti i dospělé jak OSN, tak Světová zdravotnická organizace. Za důležitou ji považují právě pro oblasti, kde  lidé trpí podvýživou. Existují studie, které ukazují podstatné zvýšení váhových přírůstků u dětí, které denně užívaly lžičku této řasy.

Spirulina je velmi jednoduchá řasa žijící v teplých, alkalických sladkých vodách. Patří mezi modrozelené řasy, kromě chlorofylu totiž obsahuje i modré barvivo fykocyanin. Ačkoliv je jednobuněčná, je viditelná pouhým okem. Je dlouhá asi půl milimetru, což z ní dělá obra mezi řasami. Navíc se velice rychle množí a vytváří velké kolonie spirálovitého tvaru (odtud její název) a proto se velmi snadno sklízí.

Spirulina je velmi bohatým zdrojem živin. Asi 65 až 71 % její hmotnosti tvoří bílkoviny s velmi vyváženým složením aminokyselin (což je v poměru jednotce hmotnosti třikrát více než v hovězím mase). Dále v ní najdeme vysokou koncentraci vitaminů, minerálů, enzymů, sacharidů a dalších nutrientů. Jako jeden z mála rostlinných zdrojů obsahuje například hojnost vitaminu B12 (v jedné čajové lžičce se nachází dvaapůlnásobek jeho doporučené denní dávky). Na rozdíl od jiných řas má poměrně tenkou buněčnou stěnu, takže jsou její živiny snadno přístupné.

V současnosti rostou čtyři známé druhy spiruliny divoce jen na několika místech na světě – v alkalických jezerech Čadském v Čadu, mexickém Texcoco, keňských Turkana a Nakuru a v několika méně významných lokalitách. Pro komerční účely se však pěstuje i uměle, velmi kvalitní druhy pocházejí například z Číny.

Buňky spiruliny v sobě mají velké množství ribozomů, což jsou buněčné struktury, v nichž dochází k syntéze bílkovin. Právě to je důvod, proč jich tato řasa obsahuje tak vysoké množství. Tyto proteiny obsahují všechny esenciálníaminokyselin a k tomu ještě 10 z 12 dalších, které jsou zastoupeny v lidském těle. Díky své jednoduchosti a tenčím buněčným stěnám jsou pro člověka pětkrát stravitelnější než živočišné bílkoviny.
Spirulina je velmi vhodným doplňkem stravy například pro vegetariány a vegany, kteří mohou trpět nedostatkem některých aminokyselin, které jsou v rostlinné stravě méně zastoupeny.

Spirulina žije v alkalických vodách s vysokou koncentrací minerálních solí. Navíc je schopná minerály nejen vstřebávat do svého těla, ale zároveň z nich vytváří tzv. cheláty, organické sloučeniny aminokyselin a kovů, které je tělo schopné vstřebávat a využívat mnohem lépe než minerály v anorganické formě.

Spirulina je bohatým zdrojem karotenoidů, což jsou tzv. prekurzory vitaminu A. Jsou jimi alfa karoten, beta karoten, echinenon, kryptoxantin, lutein a zeaxantin.

Spirulina je rovněž bohatá na pigmenty, které tělo využívá k vytváření enzymů pro své správné fungování.  Jedná se o unikátní modrý pigment fykocyanin. Stejně jako další chlorofyl má mimořádně pozitivní účinky na organismus například při léčbě zánětlivých onemocnění či v prevenci nádorových onemocnění, podporuje krvetvorbu a imunitu.

Ve spirulině najdeme také tak zvaný vitamin F. Jedná se o trojici esenciálních mastných kyselin linolové, linoleové a arachidonové, které pomáhají normalizovat hladinu cholesterolu v krvi a podílejí se na tvorbě hormonů prostagladinů a tím na regulaci krevního tlaku a pružnosti cév. Další obsažené mastné kyseliny fungují protizánětlivě a jsou nezbytné pro transport kyslíku, buněčné dýchání či zdraví vlasů, kůže a nehtů.

Pozitivní účinky na zdraví:

Ačkoliv ani spirulina není považována za lék, z výše uvedených informací je zřejmé, že její pozitivní vliv na zdraví je velký. Popsány byly účinky při léčbě a prevenci alergie, cukrovky (především 2. typu), při redukci váhy a léčbě obezity, chudokrevnosti, posílení imunity, optimalizace funkce jater, prevenci nádorových onemocnění, snižování negativních důsledků stárnutí, posílení funkce slinivky, srdce či zraku


Chlorela

Chlorela je jednobuněčná sladkovodní řasa, která patří k vůbec nejstarším organismům na Zemi. Dlouhou dobu byla považována prostě za jeden z milionů druhů obývajících planetu. Její nutriční vlastnosti začaly být zkoumány až v polovině 20. století v Japonsku. Zde je dnes chlorela nejprodávanějším potravním doplňkem. Velmi populární se stává také v dalších zemích světa.

Chlorela je velmi bohatý zdroj živin, obsahuje vůbec nejvíce chlorofylu z celé rostlinné říše, jde o mimořádně účinný detoxikační prostředek, který má vliv na celou řadu procesů v lidském těle.
Pěstování chlorely je navíc poměrně snadné, pokud má příznivé podmínky v podobě čisté filtrované vody a dostatku slunečního záření, množí se až neuvěřitelně rychle. Na začátku měří 2 – 3 mikrony, postupně vyroste až na velikost 8 – 10 mikronů a poté dojde k nepohlavnímu buněčnému dělení. Tento proces trvá 20 – 24 hodin, což dělá z chlorely teoreticky potravinu budoucnosti.



Lidskému tělu chlorela prospívá čtyřmi způsoby:


Chlorela je bohatý zdroj aminokyselin, které tvoří okolo 60 % její hmotnosti. Obsahuje převážně jednoduché aminokyseliny či peptidy s krátkým řetězcem, které jsou pro organismus lépe stravitelné.  Chlorela obsahuje 19 z 20 aminokyselin potřebných pro stavbu lidských bílkovin. Stejně jako spirulina je i chlorela ideálním zdrojem bílkovin například pro vegany a vegetariány.
Chlorela obsahuje také všechny potřebné vitaminy, především vitamin B12, minerály v čele s vysokým obsahem vápníku a stopové prvky, pigmenty, nenasycené mastné kyseliny, nukleové kyseliny (RNA a DNA) a vlákninu.

Jedinečnost chlorely spočívá v již zmíněném růstovém faktoru. Jedná se o komplex vysoce účinných látek obsažených v buněčném jádru – peptidy, proteiny, nukleové kyseliny, polysacharidy, beta glukany, síru a mangan v unikátních vzájemných poměrech. Díky němu podporuje zdravý (nikoliv však extrémní) růst například u dětí. Nukleové kyseliny rovněž působí preventivně proti předčasnému stárnutí, podporují syntézu enzymů, chrání buňky před degenerací a podporuje růst prospěšné mikroflóry ve střevech.

Pozitivní účinky na zdraví:

Chlorela je mimořádným detoxikačním prostředkem a podporuje zdraví jater, působí příznivě proti alergiím, anémii, artróze, autismu, reguluje hladinu krevního cukru, podporuje hojení ran, působí proti chronické únavě, podporuje imunitu, bojuje proti kvasinkovým infekcím a nádorovým onemocněním, je pomocníkem proti obezitě, předčasnému stárnutí, pomáhá při trávení a správnému fungování srdce.

Chlorela je vhodná i pro dlouhodobé užívání.
Je možné jí chápat jako každodenní součást výživy. Zpočátku je třeba užívat ji pozvolna a sledovat individuální reakce těla, jejichž součástí může být očista provázená například bolestmi hlavy, či vyrážkou. Tyto příznaky však po krátké době ustoupí. Stejně jako u všech ostatních zelených potravin je třeba dobře vybírat, protože i zde závisí kvalita produktu a obsah živin na podmínkách pěstování. Důležitý je sluneční svit a čisté prostředí. S ohledem na možnou kontaminaci se doporučuje kvalita BIO. Velmi kvalitní chlorela pochází z Číny.

Zdroj: Maria Dallen: Zelene potraviny (Ratio Bona, 2010)

Autor článku: Kristýna Lenomarová, DiS.

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

5.11.2012 08:13 - janka píše
Dávkování doplňků stravy záleží na daném konkrétním výrobku, kde výrobce přesně uvádí doporučené dávkování, protože závisí od koncentrace v 1 tabletě a podobně, co se u různých výrobců může lišit.Poraďte se případně s výživovým poradcem či lékárníkem.
3.11.2012 09:03 - Táňa Žišková píše
Manžel má anémii , koupila bych to , ale jak se používá , prosím?
18.5.2012 08:32 - Anna píše
Končně "potravina",které věřím !
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN