Prospěšné potraviny - RÝŽE - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 2

Prospěšné potraviny - RÝŽE

16.12.2011 17:03

Rýže je můj potravinový favorit. Jakby ne, když jako celiak nemám příliš na výběr. Rýže poskytuje velmi široké využití a používá se velmi často, společně s kukuřicí, v bezlepkových výrobcích. Když mám období, že s mi přejí všechny „polystyrenové“ chlebíčky a škrobovité bezlepkové pečivo, jsem schopná jíst rýži prakticky ke všemu a ve všech možných chuťových variacích. Chápu ale, že ne každý je rýží tak nadšen...nicméně ne jen pro celiaky je rýže velmi vhodnou a prospěšnou potravinou. (Pozn. Celiakie je nemoc, při které je nutno ze stravy vyloučit lepek, tj. převážně vše obsahující klasickou mouku)

Rýže patří mezi strategické plodiny. Pokrývá více než 25 % kalorické spotřeby obyvatel celého světa. Pochází z tropických oblastí Asie, konkrétně z Indie, z povodí Gangy a z Afriky, z povodí Nigeru. Výskyt prvních odrůd je datován do doby 8 500 let př. n. l. Po dalších 6 000 let byla rýže pěstována a šlechtěna, nežli světlo světa spatřily první ušlechtilé odrůdy, tak, jak je známe dnes.
První zmínky o výskytu rýže v Evropě pocházejí z antického Řecka z roku 315 př. n. l.

Největšími producenty rýže jsou v současné době Čína, Indie či Indonésie. Některé druhy se pěstují i na jihu Evropy či v Americe.
Je známo asi 20 druhů rýže a nespočet poddruhů, tak zvaných taxonů.
Hospodářský význam má rýže setá a rýže africká (známá spíše pod názvem „červená“). Ostatní druhy jsou považovány spíše za plevel, nebo také rýže divoké.
Plodem rýže je obilka, která je obalená pluchem a pluškou. Bývá 5 – 14 mm dlouhá a 2 – 4 mm široká.

Pro spotřebu se používají obilky loupané, či neloupané.
Mletím lze získat rýžovou mouku.
Zkvašením rýže se vyrábí alkoholické nápoje, např. arak, rýžové víno či pivo.
Z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír.

Nejznámější druhy rýže

Basmati
Rýže basmati je nazývána královnou rýží nebo také královnou vůní (jak zní překlad jejího jména). Jedná se o nejušlechtilejší odrůdu rýže pocházející z úpatí Himalájí. Basmati se pyšní svou jedinečností také proto, že nesmí být pěstována nikde jinde na světě. Unikátní prostředí a tradiční péče, která je jí věnována po staletí z ní dělá opravdový výživový skvost. Je zavlažována vodou z tajících ledovců, která jí zásobuje množstvím minerálů. Basmati vyžaduje pečlivý způsob skladování a vyzrávání po dobu až dvou let od sklizně. Díky tomu získá ideální vlastnosti.
Obsahuje méně vody, což je zárukou lepší chuti a vůně a také faktu, že se při vaření nerozvaří. Je výborná k přípravě exotických pokrmů i pro běžné využití v evropské kuchyni. Charakteristické je pro Basmati dlouhé štíhlé zrno, krásná vůně a delikátní plná chuť.
Basmati je možné zakoupit ve variantě loupané i neloupané.
Rýže basmati má nižší glykemický index než běžná dlouhozrnná loupaná rýže.

Jasmínová rýže

Je velmi podobná rýži basmati, ale její hlavní odlišnou vlastností je lepivost. Proto je jasmínová rýže nejrozšířenějším druhem rýže v kulturách používajících k jídlu hůlky.
Zrníčka jsou dlouhá a mají bronzové zabarvení. Pěstuje se v severních oblastech Thajska, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jedinečnému jasmínovému aroma této rýže. Jasmínové aroma může vzbuzovat mylnou představu, že je rýže dochucována, ale toto aroma je opravdu rýži vlastní.

Dlouhozrnná rýže

Nejznámější a nejpoužívanější druh například u nás. Má jemnou chuť a je obvykle vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny než rýže bílá, a je proto hodnotnější.

Červená rýže (též černá, hnědá, fialová)
Bývá to neloupaná rýži s vysokým obsahem antokyanů (ve vodě rozpustných barviv) způsobujících výrazné zbarvení slupky. Po uvaření těchto neloupaných rýží se semena obarví. Tyto druhy jsou vzácnější, ale v současné době z výživového hlediska vysoce oceňované. Červená rýže se vyznačuje příchutí po piniových oříšcích.

Indiánská rýže
Rýže indiánská není rýže v pravém slova smyslu. Jsou to semínka vodní trávy z jezer severní Ameriky. Má jemnou oříškovou chuť, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík a vlákninu. Sbírá se ručně a bývá velmi drahá, proto se obvykle přidává k rýži loupané. Indiánská rýže má nižší glykemický index než např. rýže jasmínová či klasická loupaná rýže.

Rýže arborio
Pěstuje se v Itálii, v oblasti Lombardie. Jedná se o celosvětově známou rýži pro její specifické vlastnosti - velké zrno, esteticky velmi vzhledné, které neztrácí škrob. Proto je velmi vhodná na přípravu krémových rizot. Rýže arborio při vaření výborně absorbuje ingredience a je možné ji připravit na mnoho způsobů


Rýže ve výživě

Ačkoliv rýže obsahuje nezanedbatelné množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny. Limitující aminokyselinou je lysin. Tam, kde je rýže hlavním zdrojem obživy, je problém v zajištění adekvátní výživy. Je ji nutné doplnit o živočišné produkty a ryby, které poskytnou chybějící esenciální aminokyseliny. Popřípadě také luštěniny mohou zlepšit aminokyselinové skóre ve stravě.
Rýže obsahuje také minerální látky. Příkladem je železo, hořčík a také zinek. Bohužel z rostlinných potravin jsou tyto látky hůře absorbovatelné, ačkoliv tyto jich obsahují velké množství. Obsah minerálních látek je vázán na zpracování a typu rýže. Za zmínku určitě stojí to, že rýže je cenným zdrojem draslíku, díky kterému odvodňuje, pročisťuje ledviny a detoxikuje – na rozdíl od sodíku, který v těle naopak vodu zadržuje. Dále je např. zdrojem fosforu.

Rýže obsahuje průměrně:
8 – 12 % bílkovin,
2,4 % tuků,
68 – 72 % sacharidů,
10 % vlákniny a
4 – 5 % minerálních látek.
obsahuje také vitamíny B1, B2 a B3

Energetická hodnota 100 g syrové rýže je 1 496 kJ

Neloupaná nebo pololoupaná rýže obsahuje více minerálů a vitamínů, nežli loupaná, na druhou stranu rýžové otruby obsahují negativní nutriční faktory, např. kyselinu fytovou, která brání vstřebávání obsažených minerálů. Loupaná rýže se vaří kratší dobu a díky tomu si obsažené živiny lépe zachová na rozdíl od delšího vaření rýže neloupané.
Rýže má snad jeden jediný vroubek na kráse a tím je glykemický index o něco málo vyšší než ideální. Z tohoto důvodu je rýži nejlepší kombinovat se zeleninou a luštěninami. Rýži lze použít jako přílohu, hlavní jídlo, do salátů.
Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru u diabetiků. Rýže neobsahuje lepek, je proto vhodná pro nemocné s nesnášenlivostí pšenice a pro pacienty s celiakií. Je také vhodnou redukční potravinou.
Rýže se velmi dlouho používá k léčení zažívacích obtíží - od poruch trávení až po divertikulitidu (zánět, nejčastěji tlustého střeva). Pomáhá také upravovat mírné průjmy i zácpu. A navíc nyní výzkum doporučuje jíst rýžové otruby, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou: je to vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.

Pár receptů pro inspiraci:


Základní příprava rýže
Jeden díl rýže propláchneme a vsypeme do jednoho a čtvrt až jednoho a půl dílu osolené vody. Přiklopíme pokličkou a přivedeme do varu.
Zmírníme teplotu na minimum, ponecháme pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří (cca. 12 - 15 minut).
Odstavíme z vařiče, rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (cca. 3 minuty).
Uvedené množství vody a doba vaření je závislá na typu vařiče a hrnce.

Italské rizoto

Suroviny:
máslo
menší cibule
rýže Arborio
2 dcl bílého vína
strouhaný parmezán
vývar z masa nebo zeleniny

Další ingredience můžete přidat dle chuti:
houby, míchanou zeleninu, různé druhy sýrů, pesto, šafrán, atd

Do cibule osmahnuté na másle přidejte rýži Arborio, přidejte 2 dcl bílého vína a za stálého míchání vařte na mírném plameni, než se víno vsákne do rýže. Pak přidávejte postupně menší množství vývaru, tak, aby byla rýže stále ponořená, ale příliš neplavala a za stálého míchání vařte 18 minut až je rýže krémová a měkká. Během vaření přidávejte další ingredience dle chuti a fantazie. Před dokončením přidejte strouhaný parmezán.
Příprava většinou trvá 18 - 20 minut za stálého míchání.


Pikantní rýže Basmati

Suroviny:
500 g rýže basmati
1 l vody
120 g čerstvého hrášku
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička mletého kardamonu
2 lžičky mletého šafránu
1 lžička semínek římského kmínu
2 lžičky bílého pepře

Rýži basmati připravíme podle základního postupu. Zatímco se rýže vaří, rozehřejeme v menším hrnci olivový olej a osmažíme oloupané stroužky česneku, kardamonu, šafrán, kmín a bílý pepř. K tomu přidáme zelený hrášek a vaříme doměkka. Pikantní směs smícháme s uvařenou rýží basmati.

Dobrou chuť ;-)

Autor: Kristýna Lenomarová, DiS.

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

K tomuto článku zatím není komentář
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN